PORTFOLYO DOSYASI KAPAKLARI

Portfolyo dosyası kapakları, öğrenci portfolyo dosyası kapakları, düzenlenebilir, en yeni, portfolyo dosyası, kapakları indir, 2019 yeni, ücretsiz, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite  kapakları, word dosyası olarak buradan indirip kendinize göre  düzenleyebilirsiniz. Eğitim Evi sitesi olarak derslerinizde başarılar dileriz.

     
     
 
     
     

1. Portfolyo Nedir? Portfolyo, öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dâhilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf ve güçlü yönlerini öğrenme alanları ile ilişkili olarak göstermiş, çaba ve ilerleme ile gelmiş oldukları başarı düzeyini yansıtan ürünlerden oluşan; çalışma koleksiyonu, sistemli ve amaçlı olarak oluşturulan gelişim dosyalarıdır.  Her öğrenci için ayrı düzenlenir. ? Her öğrencinin yapmış olduğu çalışmaları bir araya getirir. ? Konu ile ilgili araştırmaları, gerçekleştirilen etkinlikleri, bu etkinliklere ilişkin elde edilen sonuçları içerir. ? Bir bakıma portfolyo, öğretmenlerin öğrencilere yardımcı olmasını sağlayan bir kılavuz niteliğindedir.

     

GENEL ÖDEV KAPAKLARI   >>>>>

TÜRKÇE ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

MATEMATİK ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

 FEN BİLİMLERİ ÖDEV KAPAKLARI >>>>>

SOSYAL BİLGİLER ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

TARİH ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

COĞRAFYA ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

BİYOLOJİ ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

EDEBİYAT DERSİ ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

DİN KÜLTÜRÜ ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

BEDEN EĞİTİMİ ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

MÜZİK ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

TRAFİK DERSİ ÖDEV KAPAKLARI  >>>>>

ÖĞRENCİ ÜRÜN DOSYASI KAPAKLARI >>>>>

ÖĞRENCİ PORTFOLYO DOSYASI KAPAKLARI >>>>>

Portfolyonun Amacı: ? Öğrencinin gelişimini izleyebilmek ? Öğrencinin kendi gelişimini izlemesine fırsat vermek ? Öğrencinin zaman içerisindeki öğrenimlerini belgelemek ? Öğrencinin gerçekte ne öğrendiğini ortaya koymak ? Öğrencinin öz değerlendirme yapabilmesine fırsat vermek ? Velilerle iletişimi, onlardan katılım ve geri bildirim almak yoluyla kolaylaştırmak Bir sonraki yıllara öğrenci ile ilgili bilginin aktarılmasını sağlamak.
Portfolyo Türleri
Belge portfolyoları: Çalışma portfolyosu olarak da bilinen bu tip, belirli bir zaman içerisinde öğrencinin gelişimini ve ilerlemesini gösteren tüm çalışmaları içermektedir.
Süreç portfolyoları: Öğrencilerin öğrenme sürecine ilişkin tüm kanıt ve belgeleri toplamaktadır.
Etkinlik portfolyosu: Öğretim süreci sonunda bu sürece ilişkin sonuçları ve çıktıları içermekte ve değer biçmeye yönelik kullanılabilmektedir. Bunların dışında, çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek altı portfolyo türü bulunmaktadır.
Bunlar sırasıyla,
(1) gelişim portfolyoları,
(2) öğretmen portfolyoları,
(3) uzmanlık portfolyoları,
(4) etkinlik portfolyosu,
(5) çalışma becerileri portfolyosu,
(6) kolej kabul portfolyosudur. Bunlardan okul öncesi eğitimde yaygın olarak kullanılmaları önerilenler gelişim, öğretmen, etkinlik ve çalışma becerileri portfolyolarıdır.
2. PORTFOLYONUN NASIL HAZIRLANIR Portfolyonun uygulanması aşamasında, öğrencilerin çalışmalarının toplanması, toplanan bu çalışmalardan seçimin yapılması, seçilen bu materyallerin yansıtılması, yansıtma aşamasında öğrencinin kendi hakkında bilinçlenmesi yoluyla gelecek için öğrenme hedeflerini oluşturması. Bu aşamalar aşağıdaki gibi sıralanabilir Toplama: Bir çalışma portfolyosunun temel bir etkinliğidir. Bu aşamada öğrencinin başarısını ve ölçütlere göre gelişimini gösteren yeterince çalışmayı toplamayı gerektirir. Bu bağlamda her şey portfolyoya dâhil edilmemelidir. Bir çalışma portfolyoya alınıyorsa, neden alındığı ve neyi gösterdiği belirtilebilmelidir. Seçme: Bu aşamada, birinci aşamada toplanan ürünlerden hangilerinin portfolyada yer alacağı belirlenir. Toplanan değerlendirmeyecek ürünler portfolyodan çıkartılmalıdır. Portfolyoda, öğrenme hedefini yansıtacak çalışmalar yer almalıdır. Yansıtma: Bu aşamada portfolyo geliştiren öğrenci her bir ürün için ne düşündüğünü belirtmelidir. Yansıtma aşamasında öğrenci öğrenen olarak kendinin farkına varır, ne yapabildiği ile ilgili bilgi sahibi olur. İlk portfolyo geliştiren acemi öğrenciler için bu aşamada öğretmen yapılandırılmış açık uçlu sorularla öğrencilerin daha iyi yansıtmalarına yardımcı olabilir. Yönelme: Bu aşamada öğrenciler yansıtmalarını gözden geçirerek kendi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra geleceğe bakma ve gelecek için hedeflerini oluşturmaya başlayacaktır. Öğrenci kendi çalışma örneklerini gördükten ve gözledikten sonra gelecekle ilgili öğrenme hedeflerini tanımlayabilecektir. Bu aşamadan sonra portfolyo uzun dönemli ve güçlü bir gelişim aracı olur. Bağlantı: Portfolyo uygun kişilere sunulur ve öğretme-öğrenme açısından tartışılır. Öğrenme hedefleriyle bire bir bağlantılar kurulur ve böylece işbirliği ve fikir alış verişi sağlanmış olur. Bu yolla öğrenci uzun dönemli olarak öğrenme sürecine ilişkin motivasyon kazanmış olur. Herhangi bir alanda bir iş başvurusu yaptığınız zaman sizden istenilecek iki doküman olacaktır: Özgeçmiş, Portfolyo. Hepimiz özgeçmişin anlamını ve içeriğini az çok biliriz. Peki, PORTFOLYO nedir? İngilizcesi Portfolio olan kelime, bir kişiyi tanıtmak amaçlı belirli bir alana yönelik hazırlanmış dosya ya da bilgi topluluğu anlamına gelmektedir. Günümüz teknolojisi düşünüldüğünde artık özgeçmişler de portfolyolar da internet üzerinden hazırlanır ve incelenir oldu. Peki, elektronik portfolyo dediğimiz, web tabanlı portfolio nasıl hazırlanır?
3. ELEKTRONİK PORTFOLYO Öncelikle portfolyonuzu hazırlayacağınız bir web alanınız ya da bir blog sayfanız olmalıdır. Blog ya da web adresiniz mutlaka sizin isminizi ve soy isminizi içermelidir. Web sayfanıza girildiğinde sizi tanımlayan bir karşılama metni olmalıdır. Yalnız, bu metin sizin okul- kişisel bilgiler gibi bilgilerinizi içermemelidir. Örneğin; paylaşımdan çok haz alıyorsunuzdur; paylaşım ile ilgili bir metin yerleştirebilirsiniz ana sayfanıza. Web alanınızda güncel bir fotoğrafınız olmalıdır. Web alanınızda mutlaka güncel özgeçmişiniz bulunmalıdır. Yine alanınızda sizi kısaca anlatan bir tanıtım metni olmalıdır. (Hakkımda sayfası) Daha önceden yapmış olduğunuz işleri kategoriler şeklinde alanınızda bulundurmalısınız. Örneğin; YAZILARIM kategorisinde daha önceden yazmış olduğunuz yazıların linkini verebilir, ANİMASYONLARIM kategorisinde de hazırladığınız animasyonlarınızı sunabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz projelerin birer resmi ile resmin yanına kısaca açıklamalarını eklemelisiniz. Açıklama kısmında, ne zaman yapıldığı, kimler için yapıldığı ve varsa proje arkadaşlarınızı belirtmelisiniz. Hobilerinizden en önemli olduğunu düşündüğünüz bir ya da birkaçına sayfa ekleyebilirsiniz. Örneğin; kitap okumayı seviyor iseniz Kitaplarım, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız Fotoğraflarım gibi…


Eğitim Alanında Portfolyo Kullanım Amacı:
Öğrencinin kendi gelişimini takip edebilmesini amaçlar.
Öğrencinin, eğitmenler tarafından gözlemlenebilmesini sağlar.
Zaman içinde katedilen mesafenin ölçümlenebilmesini ve yorumlanabilmesini sağlar
Öğrencinin teori ile uygulama arasındaki farkını ortaya koyar. Öz eleştiri ve dış eleştirilere imkan verir
İleride tekrar ve geçmişe dönük analiz yapmasına imkan sağlar
İş dünyasına ilk adımını kolaylaştırır. İş görüşmelerine artı değer katar
Zamanı ve enerjisi olan her öğrencinin portfolyosunu oluşturmaya başlaması, kariyeri için ilk adım niteliğindedir. Aynı şekilde çalışan kişilerin de kendi arşivelrini oluşturması, kariyer gelişimi ve daha başarılı işler için önemli bir aksiyon olacaktır.

Erken Çocukluk Eğitiminde Portfolyo Değerlendirmesi
Portfolyo; öğrenciye ve ailesine, öğrencinin bir veya daha fazla alandaki çalışmalarını sunma amaçlı olarak öğrenci etkinliklerinin yansıtılmasıdır. Öğrenci merkezli bir sistem olan portfolyo, öğrencilerin kendi çalışmalarını değerlendirmeye katmalarına, her birinin kendi gelişim süreçlerini izlemelerine, sınıf içerisindeki ve sınıf dışındaki çalışmalarını ve aktivitelerini ortaya koymalarına fırsat yaratır.

Portfolyo oluşturmada temel nokta, çocuğun kendi kendini değerlendirmesidir. Çocuk, portfolyosuna hangi çalışmalarını dahil edeceğine kendisi karar verir. Bu durumda çocuğun karar verme ve kendi öğrenmesinin sorumluluğunu alma yetisinin gelişmesi vazgeçilmezdir.

Öğretmen, çocuklara rehberlik eder, çalışmanın ne ifade ettiğini, öğrenmelerine nasıl katkıda bulunduğunu tartışır, örnekler sunar, çalışmaları seçmede öğrencilere rehberlik eder. Öğretmen portfolyo dosyası hazırlanırken “Neden bu çalışmayı seçtin? Bu çalışmada en çok neyi beğendin? …’nın kuvvetli yönleri sence neler? Sence en başarılı örnek hangisi? Neden o en başarılı? Sence ….. ‘ı nasıl daha iyi bir hale getirebiliriz? ” gibi sorular sorarak, çocukları düşünmeye yöneltir.

Portfolyo dosyası içinde toplanabilecek çok farklı çalışmalar bulunmaktadır. Portfolyo dosyası içerisinde sanat çalışmaları, üç boyutlu ürünler ya da fotoğrafları, öğrencinin ilgilerini açığa çıkarmayı sağlayan ve kazanmış olduğu becerileri vurgulayan fotoğraflar, hikaye tamamlama çalışmaları ya da hazırlanan kitaplar/kitapçıklar; fen ve matematik çalışmalarından örnekler; öğrenci çalışmalarının bilgisayar ortamındaki örnekleri, alan gezisi fotoğrafları, video kayıtları ve öğretmenin öğrenci ile ilgili tuttuğu anekdotlar yer alabilir.

Bir insanın hayatı boyunca başarılı, kendisiyle barışık ve sosyal bir birey olması adına benlik öz saygısını kazanmış olması önemlidir.

Karakter gelişimin %70’ nin tamamlandığı okul öncesi döneminde ise benlik öz saygısını kazanmaları çocuklar için ayrıca önem arz etmektedir.

Bu nedenle çocuklarımıza;

Toplum önünde kendini ifade edebilme
Benlik öz saygısını geliştirebilme
Duygularını ifade edebilme
Belli bir konu üzerinde konuşabilme
Verilen sorumluluğu yerine getirebilme
Başladığı bir işi tamamlayabilme

2 Comments

Bir Cevap Yazın